• header_itnl_slim03
    • Wij zijn gespecialiseerd in het...
      snel leveren van de juiste consultant voor uw project!


Filter op

Vertrouwen in Nederlandse economie herstelt zich!

HAARLEM - Het lijkt beter te gaan met de economie in Nederland. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen is de afgelopen maand sterk gestegen en maakte daarmee de daling van de twee maanden ervoor weer goed. Beide liggen nu boven hun 20-jarig gemiddelde.

• Daling werkloosheid en stijging consumentenuitgaven
• Kredietvoorwaarden verder versoepeld
• Faillissementen nemen af, maar voorzichtigheid blijft geboden

Daling werkloosheid en stijging consumentenuitgaven
 Een ander positief signaal is de daling van de werkloosheid. Deze is wederom gedaald tot 6,5 procent in september. Er zijn weer meer mensen aan het werk gegaan en hiermee nam de werkloosheid voor de vijfde maand op rij af. Dankzij het herstel van het vertrouwen en de aantrekkende arbeidsmarkt zijn ook de consumentenuitgaven in augustus met 1,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Productie industrie stijgt, export stijgt door wederuitvoer
 Ook de productie van de industrie steeg in augustus met 1,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De export steeg gelijktijdig met 1,2 procent, maar die groei was geheel toe te schrijven aan de toename van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten kromp.

Kwetsbaarheid Nederlandse economie blijft
 Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft het herstel van de Nederlandse economie kwetsbaar. De economie groeit volgens het CPB dit jaar met 0,75 procent en volgend jaar met 1,25 procent.

Kredietvoorwaarden verder versoepeld
 In het derde kwartaal van 2014 hebben Europese banken de kredietvoorwaarden verder versoepeld; dit gebeurde in het tweede kwartaal voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis. Dit blijkt uit de meest recente bankenenquête van de ECB. Daarbij moet wel in ogenschouw gehouden worden dat de voorwaarden nog relatief strikt zijn. De vraag naar leningen is gemiddeld gestegen. Voor de aankoop van een huis nam deze toe met 4 procent, voor bedrijfsleningen met 2 procent. De vraag naar consumptief krediet daalde echter met 7 procent.

Faillissementen nemen af, maar voorzichtigheid blijft geboden
 Onderzoek van Atradius wijst uit dat het faillissementsniveau voor ontwikkelde markten voor dit jaar hoog blijft. Dit geldt ook voor Nederland. Na twee jaar van sterke groei zal het aantal faillissementen in Nederland in 2014 dalen met 10 procent. Dit is het resultaat van het bescheiden herstel van de economie. In de eerste zes maanden van dit jaar sloten in Nederland 12 procent minder bedrijven de deuren dan in dezelfde periode vorig jaar. Voorzichtigheid is echter geboden: vrijwel overal ligt het faillissementsniveau nog ver boven dat van 2007.