• header_itnl_slim03
    • Wij zijn gespecialiseerd in het...
      snel leveren van de juiste consultant voor uw project!

    • blog_header

You are viewing 5 posts for 2014

Vertrouwen in Nederlandse economie herstelt zich!

HAARLEM - Het lijkt beter te gaan met de economie in Nederland. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen is de afgelopen maand sterk gestegen en maakte daarmee de daling van de twee maanden ervoor weer goed. Beide liggen nu boven hun 20-jarig gemiddelde.

• Daling werkloosheid en stijging consumentenuitgaven
• Kredietvoorwaarden verder versoepeld
• Faillissementen nemen af, maar voorzichtigheid blijft geboden

Daling werkloosheid en stijging consumentenuitgaven
 Een ander positief signaal is de daling van de werkloosheid. Deze is wederom gedaald tot 6,5 procent in september. Er zijn weer meer mensen aan het werk gegaan en hiermee nam de werkloosheid voor de vijfde maand op rij af. Dankzij het herstel van het vertrouwen en de aantrekkende arbeidsmarkt zijn ook de consumentenuitgaven in augustus met 1,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Productie industrie stijgt, export stijgt door wederuitvoer
 Ook de productie van de industrie steeg in augustus met 1,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De export steeg gelijktijdig met 1,2 procent, maar die groei was geheel toe te schrijven aan de toename van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten kromp.

Kwetsbaarheid Nederlandse economie blijft
 Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft het herstel van de Nederlandse economie kwetsbaar. De economie groeit volgens het CPB dit jaar met 0,75 procent en volgend jaar met 1,25 procent.

Kredietvoorwaarden verder versoepeld
 In het derde kwartaal van 2014 hebben Europese banken de kredietvoorwaarden verder versoepeld; dit gebeurde in het tweede kwartaal voor het eerst sinds het uitbreken van de financiële crisis. Dit blijkt uit de meest recente bankenenquête van de ECB. Daarbij moet wel in ogenschouw gehouden worden dat de voorwaarden nog relatief strikt zijn. De vraag naar leningen is gemiddeld gestegen. Voor de aankoop van een huis nam deze toe met 4 procent, voor bedrijfsleningen met 2 procent. De vraag naar consumptief krediet daalde echter met 7 procent.

Faillissementen nemen af, maar voorzichtigheid blijft geboden
 Onderzoek van Atradius wijst uit dat het faillissementsniveau voor ontwikkelde markten voor dit jaar hoog blijft. Dit geldt ook voor Nederland. Na twee jaar van sterke groei zal het aantal faillissementen in Nederland in 2014 dalen met 10 procent. Dit is het resultaat van het bescheiden herstel van de economie. In de eerste zes maanden van dit jaar sloten in Nederland 12 procent minder bedrijven de deuren dan in dezelfde periode vorig jaar. Voorzichtigheid is echter geboden: vrijwel overal ligt het faillissementsniveau nog ver boven dat van 2007.
 


Dutch Open Hackathon

Op 20 en 21 September wordt de Dutch Open Hackathon gehouden. De beste hackers uit Europa komen samenom hun kunsten te vertonen. ITNL juicht dit soort initiatieven toe want hierdoor worden vaak de mooiste en creatiefste programma's en producten bedacht.

>Doe mee met de top van Nederlandse bedrijven, die voor een 30 uur durende hackathon hun API’s en technologieën beschikbaar stellen. Werk samen aan wereldwijde innovatie en ontwikkel nieuwe applicaties. 20-21 september 2014, IJtoren, Amsterdam.<

Kijk voor meer informatie op www.dutchopenhackathon.com/nl of volg het evenement via twitter via @dutchhackathon. Mede georganiseerd door Eric-Jan Achten (@EJ888)



Nieuwe wetgeving flexibele arbeid

Nieuwe regels voor flexibele arbeid

Vanaf 1 juli 2014 gelden er, op het gebied van aanzegtermijn, proeftijd, concurrentiebeding en loonbetaling als er geen werk is, een aantal nieuwe regels voor flexibele arbeid.
  
1. De aanzegtermijn
 Op dit moment is een werkgever niet verplicht om een werknemer erop te attenderen dat zijn contract afloopt. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: de werkgever moet de werknemer uiterlijk één maand voor het aflopen van het contract, schriftelijk laten weten of het contract wordt voortgezet (of niet). Dit geldt voor alle contracten die zes maanden of langer duren. Doet de werkgever dit niet, dan heeft de werknemer recht op een schadevergoeding van één maand loon. Als de werkgever dit binnen de laatste maand voor het aflopen van het contract doet, dan betaalt de werkgever de vergoeding over de termijn die hij te laat is. Dit geldt overigens pas als het contract nà 1 augustus 2014 eindigt.
 
2. Proeftijd voor korte contracten
 Op dit moment mogen werkgevers altijd een proeftijd in een arbeidsovereenkomst opnemen. Voor contracten korter dan twee jaar mag nu een proeftijd van één maand worden afgesproken en voor contracten langer dan twee jaar mag een proeftijd van twee maanden worden afgesproken. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: bij contracten tot 6 maanden of korter mag géén proeftijd meer worden afgesproken.
 
3. Het concurrentiebeding
 Op dit moment mag een werkgever altijd een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: in tijdelijke contracten mag alleen nog een concurrentiebeding worden opgenomen als de werkgever motiveert dat er een zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang aanwezig is. Zonder een motivatie is een concurrentiebeding niet geldig. In tijdelijke contracten die vóór 1 juli worden afgesloten mag nog wel een concurrentiebeding staan.
 
4. Loonbetaling als er geen werk is
 Een werkgever moet loon betalen als er even geen werk is of als er niet gewerkt kan worden door een reden die ‘in redelijkheid voor rekening en risico van de werkgever moet komen’, zoals onwerkbaar weer. Op dit moment mag een werkgever deze verplichting de eerste zes maanden van het contract uitsluiten. Vanaf 1 juli 2014 geldt het volgende: Tot nu toe mocht in de cao worden opgenomen dat de loondoorbetalingsplicht langer dan zes maanden kan worden uitgesloten; vanaf 1 juli 2014 mag dat niet meer.


Kortom een hoop wijzigingen zowel voor ons als werkgever maar ook voor de werknemers!


Recordaantal ZZP'ers stopt er mee.

Recordaantal ZZP'ers stopt met bedrijf.

Haarlem - Een zaak beginnen is één, een bedrijf tot een succesvolle onderneming maken is twee. Het is niet velen gegeven om de tweede stap te maken, vooral niet tijdens een crisis. Het ene na het andere ‘recordcijfer’ wordt gebroken. Zo stopte er vorig jaar een record aantal bedrijven: 129.000, vooral ZZP’ers. Lichtpuntjes: er zijn ook 172.000 (!) bedrijven opgericht en, het aantal nieuwe ondernemers in de schuldsanering is met 3 procent gedaald.

• Bijna één op de tien starters begint organisatieadviesbureau
• Ruim 8000 webwinkels gestart in 2013
• Circa 2500 ondernemers erbij in schuldsanering

Eenmanszaken
Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) meldt over het aantal starters op basis van het CBS: “Er startten vooral veel organisatieadviesbureaus en webwinkels. Verder gaat het bij de startende en stoppende bedrijven vaak om eenmanszaken. In de zakelijke dienstverlening starten jaarlijks de meeste bedrijven. Dit zijn voornamelijk organisatieadviesbureaus, bijna 14000 in 2013. Dit is 8 procent van het totaal aantal starters. In de meeste branches van de top tien met meeste starters zijn de opstartkosten relatief laag.”

Webwinkels
In de detailhandel startten ruim 8000 webwinkels in 2013. Ook dat is een record aantal. Het IMK: “Dat zijn voornamelijk webwinkels in kleding- en modeartikelen. Het aantal webwinkels dat is gestopt, is ook het hoogst sinds de meting in 2007. Het aantal webwinkels in huis- en tuinartikelen dat stopte, is zelfs hoger dan het aantal starters.

In de afgelopen jaren daalde het aantal starters in deze categorie al. De slechte situatie op de woningmarkt speelt hierbij een rol.”

Faillissementen
In 2013 stopte een record aantal bedrijven, 129 duizend. Dat zijn niet allemaal faillissementen. Je kan er tenslotte ook de brui aan geven zonder meteen diep in de schulden te zitten. Over heel 2013 werden ruim 12000 faillissementen uitgesproken, ruim 10 procent meer dan in 2012. Het einde aan het aantal gedwongen bedrijfsbeëindigingen is overigens nog niet in zicht. Volgens de laatste cijfers van het CBS zijn er in februari 606 bedrijven en instellingen failliet verklaard.In deze cijfers zijn eenmanszaken niet meegenomen. Er stoppen vooral veel organisatieadviesbureaus. Van alle opheffingen zijn zeven op de tien een eenmanszaak.

Bedrijvenpopulatie stijgt minder snel
In 2013 steeg het totaal aantal bedrijven met ruim 3 procent. Dit was in 2011 nog 6 procent. De toename van het aantal starters is het kleinst in de bouw. Bij projectontwikkelaars en afwerkingsbedrijven waren er zelfs meer stoppers dan starters. Ook in de kledingindustrie en de grafische industrie en bij uitgeverijen van kranten en tijdschriften zijn meer bedrijven opgeheven dan opgericht.

Schuldsanering
Er zij nogal wat mensen in de financiële problemen. Dit zijn heus niet allemaal mensen met een laag inkomen. Tweeverdieners in een duur (koop)huis waarvan een inkomen wegvalt, hebben het bijvoorbeeld ook zwaar.

In 2013 zijn volgens het CBS 12,3 duizend personen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, 10 procent minder dan in 2012. De daling betrof voornamelijk particulieren. Het aantal toegelaten zelfstandig ondernemers nam met 3 procent af. Na een aantal jaren van stijging daalt het aantal schuldsaneringen sinds 2012. Drie kwart van de schuldsaneringen eindigt na ruim 3 jaar schuldenvrij.

De rechter heeft vorig jaar 9,9 duizend particulieren en 2,5 duizend zelfstandig ondernemers toegelaten tot het wettelijke schuldsaneringstraject. Eind 2013 zaten meer dan 40 duizend personen in de wettelijke schuldsanering, dat is 31 procent meer dan eind 2010. Inkomensdaling is de belangrijkste oorzaak om terecht te komen in de schuldsanering.

Daling voor tweede jaar op rij
Het is op zich mooi dat de cijfers een dalende trend laten zien, maar de realiteit is toch wat weerbarstiger. Het dalende aantal toelatingen tot de wettelijke schuldsanering is mede het gevolg van de regelingen van de schuldsaneringen. Het CBS: “Vanaf 2012 moeten personen eerst een schuldhulpverleningstraject bij de gemeenten doorlopen, het zogenaamde minnelijk traject, voordat ze eventueel worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. De gemeenten bepalen in dit proces de toelatingseisen, die in het algemeen de afgelopen jaren strenger zijn geworden. Dit heeft een remmende werking op de doorstroom naar het wettelijke traject. Daarnaast bestaan er meer alternatieven zoals het beschermingsbewind. Hierbij worden ondernemers met problematische schulden eerder onder verscherpt toezicht geplaatst.”

In 2013 steeg het totaal aantal bedrijven met ruim 3 procent. Dit was in 2011 nog 6 procent. De toename van het aantal starters is het kleinst in de bouw. Bij projectontwikkelaars en afwerkingsbedrijven waren er zelfs meer stoppers dan starters. Ook in de kledingindustrie en de grafische industrie en bij uitgeverijen van kranten en tijdschriften zijn meer bedrijven opgeheven dan opgericht.

Schuldsanering
Er zij nogal wat mensen in de financiële problemen. Dit zijn heus niet allemaal mensen met een laag inkomen. Tweeverdieners in een duur (koop)huis waarvan een inkomen wegvalt, hebben het bijvoorbeeld ook zwaar.

In 2013 zijn volgens het CBS 12,3 duizend personen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering, 10 procent minder dan in 2012. De daling betrof voornamelijk particulieren. Het aantal toegelaten zelfstandig ondernemers nam met 3 procent af. Na een aantal jaren van stijging daalt het aantal schuldsaneringen sinds 2012. Drie kwart van de schuldsaneringen eindigt na ruim 3 jaar schuldenvrij.

De rechter heeft vorig jaar 9,9 duizend particulieren en 2,5 duizend zelfstandig ondernemers toegelaten tot het wettelijke schuldsaneringstraject. Eind 2013 zaten meer dan 40 duizend personen in de wettelijke schuldsanering, dat is 31 procent meer dan eind 2010. Inkomensdaling is de belangrijkste oorzaak om terecht te komen in de schuldsanering.

Daling voor tweede jaar op rij
Het is op zich mooi dat de cijfers een dalende trend laten zien, maar de realiteit is toch wat weerbarstiger. Het dalende aantal toelatingen tot de wettelijke schuldsanering is mede het gevolg van de regelingen van de schuldsaneringen. Het CBS: “Vanaf 2012 moeten personen eerst een schuldhulpverleningstraject bij de gemeenten doorlopen, het zogenaamde minnelijk traject, voordat ze eventueel worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. De gemeenten bepalen in dit proces de toelatingseisen, die in het algemeen de afgelopen jaren strenger zijn geworden. Dit heeft een remmende werking op de doorstroom naar het wettelijke traject. Daarnaast bestaan er meer alternatieven zoals het beschermingsbewind. Hierbij worden ondernemers met problematische schulden eerder onder verscherpt toezicht geplaatst.”

Maar ZZP'ers zijn bij ITNL nog steeds van harte welkom! Wij juichen het ondernemersschap toe en zullen er alles aan doen om een passende job voor je te vinden!


2.1% groei in ICT bestedingen verwacht!

Nederland ICT verwacht groei van 2,1 procent aan ICT-bestedingen

In 2014 zullen de bestedingen aan Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) naar verwachting met 2,1 procent groeien. Software en cloud-gerelateerde hardware zijn de grote aanjagers, met groeiverwachtingen van ruim 5 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers voor 2014 die branchevereniging Nederland ICT vandaag publiceert.

Cloud groeit snel

De grootste uitschieter zijn de clouddiensten die groeipercentages van tientallen procenten tonen. In 2014 zet de verschuiving naar hosted en private en public clouddiensten door. Voor Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS) wordt volgens onderzoek van partner Keala Consultancy groei verwacht van tussen de 25 en 50 procent. Het toenemende belang van clouddiensten zal zorgen voor toename van bestedingen aan netwerkapparatuur en opslag met respectievelijk 6,7 en 4,9 procent.

Groei tabletmarkt zet door

De markt voor printers, copiers en scanners heeft het onverminderd zwaar met een verwachte krimp van 3,2 procent. Voor de andere hardwarebestedingen verwacht  Nederland ICT een groei van 3,8 procent. Groeiende bestedingen aan tablets en smartphones compenseren hier de dalende verkopen van laptops en desktops. Ook de bestedingen aan netwerkapparatuur stijgen en in toenemende mate verkiezen bedrijven de cloud boven systemen in eigen huis.

De telecombestedingen groeien vrijwel niet (0,2 procent). Bestedingen aan vaste en mobiele telefonie dalen, terwijl vaste en mobiele datadiensten een lichte groei vertonen. De nieuwe productgroep wearable technology wordt dit jaar voor het eerst zichtbaar in de marktcijfers. De bestedingen aan apparatuur zoals smartwatches en smart glasses worden in 2014 geraamd op een bescheiden 30 miljoen euro.

Diensten

De markt voor dienstverlening groeit naar verwachting licht in 2014. Dit komt door een bestedingsgroei van diensten ten behoeve van functioneel beheer en een groei van het segment technisch onderhoud en ondersteuning.

Nieuwe marktindeling ICT-Marktmonitor

Door snelle innovatie van ICT-bedrijven verandert de ICT-markt voortdurend. In de ICT-Marktmonitor 2014 is daarom de categorie-indeling vernieuwd. Ontwikkelingen zoals de groeiende markt voor clouddiensten worden daardoor duidelijk  zichtbaar. De nieuwe ICT- Marktmonitor, die inzicht geeft in ICT-bestedingen van Nederlandse gebruikers, komt tot stand in samenwerking met Keala Consultancy en verschijnt in het voorjaar van 2014.

Totaal ICT-bestedingen in Nederland+ 2,1%
Hardware (o.a. servers, systemen, tablets)

3,8%

Networking equipment

6,7%

Backoffice equipment (storage)

4,9%

Office equipment (o.a. printers, copiers)

-3,2%

Software

5,3%

Diensten

0,6%

Telecom

0,2%

ICT-bestedingen in Nederland - groeiverwachtingen 2014

Groei hosted of private Cloud  Groei Public Cloud 
Infrastructural services26,1% IaaS

51,0%

Platform services46,9% PaaS

7,6%

Application services27,2% SaaS

23,8%

Groeiverwachting hosted en cloud-based bestedingen gesegmenteerd naar type dienst in 2014 ten opzichte van 2013