• header_itnl_slim03
    • Wij zijn gespecialiseerd in het...
      snel leveren van de juiste consultant voor uw project!


Filter op

2.1% groei in ICT bestedingen verwacht!

Nederland ICT verwacht groei van 2,1 procent aan ICT-bestedingen

In 2014 zullen de bestedingen aan Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) naar verwachting met 2,1 procent groeien. Software en cloud-gerelateerde hardware zijn de grote aanjagers, met groeiverwachtingen van ruim 5 procent. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers voor 2014 die branchevereniging Nederland ICT vandaag publiceert.

Cloud groeit snel

De grootste uitschieter zijn de clouddiensten die groeipercentages van tientallen procenten tonen. In 2014 zet de verschuiving naar hosted en private en public clouddiensten door. Voor Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS) wordt volgens onderzoek van partner Keala Consultancy groei verwacht van tussen de 25 en 50 procent. Het toenemende belang van clouddiensten zal zorgen voor toename van bestedingen aan netwerkapparatuur en opslag met respectievelijk 6,7 en 4,9 procent.

Groei tabletmarkt zet door

De markt voor printers, copiers en scanners heeft het onverminderd zwaar met een verwachte krimp van 3,2 procent. Voor de andere hardwarebestedingen verwacht  Nederland ICT een groei van 3,8 procent. Groeiende bestedingen aan tablets en smartphones compenseren hier de dalende verkopen van laptops en desktops. Ook de bestedingen aan netwerkapparatuur stijgen en in toenemende mate verkiezen bedrijven de cloud boven systemen in eigen huis.

De telecombestedingen groeien vrijwel niet (0,2 procent). Bestedingen aan vaste en mobiele telefonie dalen, terwijl vaste en mobiele datadiensten een lichte groei vertonen. De nieuwe productgroep wearable technology wordt dit jaar voor het eerst zichtbaar in de marktcijfers. De bestedingen aan apparatuur zoals smartwatches en smart glasses worden in 2014 geraamd op een bescheiden 30 miljoen euro.

Diensten

De markt voor dienstverlening groeit naar verwachting licht in 2014. Dit komt door een bestedingsgroei van diensten ten behoeve van functioneel beheer en een groei van het segment technisch onderhoud en ondersteuning.

Nieuwe marktindeling ICT-Marktmonitor

Door snelle innovatie van ICT-bedrijven verandert de ICT-markt voortdurend. In de ICT-Marktmonitor 2014 is daarom de categorie-indeling vernieuwd. Ontwikkelingen zoals de groeiende markt voor clouddiensten worden daardoor duidelijk  zichtbaar. De nieuwe ICT- Marktmonitor, die inzicht geeft in ICT-bestedingen van Nederlandse gebruikers, komt tot stand in samenwerking met Keala Consultancy en verschijnt in het voorjaar van 2014.

Totaal ICT-bestedingen in Nederland+ 2,1%
Hardware (o.a. servers, systemen, tablets)

3,8%

Networking equipment

6,7%

Backoffice equipment (storage)

4,9%

Office equipment (o.a. printers, copiers)

-3,2%

Software

5,3%

Diensten

0,6%

Telecom

0,2%

ICT-bestedingen in Nederland - groeiverwachtingen 2014

Groei hosted of private Cloud  Groei Public Cloud 
Infrastructural services26,1% IaaS

51,0%

Platform services46,9% PaaS

7,6%

Application services27,2% SaaS

23,8%

Groeiverwachting hosted en cloud-based bestedingen gesegmenteerd naar type dienst in 2014 ten opzichte van 2013